De vrijheid van een rijbewijs

Rijschool Butterhuizen in Tuitjenhorn, jouw route naar het rijbewijs! Met een gestroomlijnde, professionele aanpak en een heldere digitale app registratie van je voortgang, behalen we geweldige slagingspercentages. Dankzij onze scherpe prijzen, snelle communicatie en leerling gerichte aanpak zijn we uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde 9.6/10 rijscholen in Tuitjenhorn.

Onze pakketten

Versneld je rijbewijs halen?

Bij ons is versneld je rijbewijs halen mogelijk! Onze intensieve en efficiënte aanpak stelt je in staat om op een sneller tempo te leren, met aandacht voor kwaliteit en volledige voorbereiding op het rijexamen.
Kies voor een versnelde rijopleiding in Tuitjenhorn en haal snel en zelfverzekerd jouw rijbewijs!

Waarom Rijschool Butterhuizen?

Waarom Rijschool Butterhuizen?

Al 20 jaar zeer succesvol
Scherpe (les)pakket tarieven
In termijnen betalen
Les op zaterdag en avonden
Hoog slagingspercentage
Geen of korte wachttijden
Rijles app
10.000+ leerlingen geslaagd
Nieuwste lesmotoren
Lesmateriaal altijd up to date
Zoek je een goede Motorschool? Haal dan je motorrijbewijs bij rijschool Butterhuizen.

Vraag & antwoord

Wat zijn de kledingvoorschriften tijdens de rijles en examen?

Welke kleding moet je aan?

Bron: CBR

Voor de uitrusting (helm, schoeisel, handschoenen en kleding) geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen en/of rekening houdende met de heersende, dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat.

Voor motorexamens en -toetsen heb je daarom de volgende uitrusting aan:

 • een goedgekeurde (ECE-keurmerk) en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen;
  stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
 • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
 • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
 • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval wordt toegelaten als deze aangepast is aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden en:

 1. speciaal bedoeld is voor motorrijders;
 2. voorzien is van protectoren; én
 3. CE gecertificeerd is.

Voldoet de kleding niet (geheel) aan deze drie eisen, dan moet op het eerste gezicht aannemelijk zijn dat de kleding onder de te verwachten (weers)omstandigheden voldoende bescherming kan bieden bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat, of schakel- en rempedaal) zodat niet direct letsel ontstaat. Het CBR kan geen garanties afgeven ten aanzien van deze bescherming. De kandidaat aanvaardt zelf de risico’s van het niet voldoen aan de eisen.

De examinator controleert en bepaalt of je de juiste uitrusting aan hebt om aan het praktijkexamen motor deel te nemen.

Een aantal voorbeelden van niet toegestane uitrusting zijn:

 • Onvoldoende warme kleding bij kou (op basis van de gevoelstemperatuur);
 • Een motorhelm met een zichtbare breuk in de helm of wanneer een helm te groot is en voor de ogen zakt;
 • Schoeisel van stof, met een uitrekbare band of met onvoldoende bescherming rondom de enkel (zoals Chelsea boots of allstars);
 • Een spijkerbroek zonder slijtvast materiaal (zoals kevlar, Cordura of Twaron).
Hoelang duurt een rijles?

Bij ons duurt een losse rijles 50 minuten.
Wij adviseren om in blokuren te lessen. Dat verhoogt de efficiëntie. Twee aaneengesloten lessen van bijvoorbeeld 100 minuten geven meer effectieve lestijd dan twee afzonderlijke lessen op verschillende momenten in de week(en).

Kan je ook in de avond en weekend rijles volgen?

Ja dat kan, maar houd er wel rekening mee dat in het weekend en tijdens avonden er vaak een hogere vraag is naar rijlessen, maar een beperktere beschikbaarheid van instructeurs. Dit kan resulteren in beperktere tijden voor lessen.

Heb ik mijn theorie nodig om met motorrijles te beginnen?

Nee, op voorwaarde dat je al in het bezit bent van een autorijbewijs, heb je momenteel geen theoriecertificaat nodig om met motorrijlessen te beginnen. Het is echter essentieel dat je vóór het afleggen van het tweede praktijkexamen (AVD) je motortheoriecertificaat behaalt.

Op welke motor krijg ik les?

Een Kawasaki ER6N ABS.

Hebben jullie wachttijden?

Nee wij hebben meestal geen wachttijden.
Maar tijdens bepaalde seizoenen of periodes, zoals de zomer of voorafgaand aan examenperiodes, kan de vraag naar rijlessen sterk toenemen, waardoor er korte wachttijden kunnen ontstaan.

Kan je ook in termijnen betalen?

Dat kan, en begrijpen dat het behalen van je rijbewijs een belangrijke stap is, maar dat dit ook kosten met zich meebrengt. Daarom bieden we de mogelijkheid om je lespakket in termijnen te betalen, zodat je de kosten kunt spreiden en beter kunt budgetteren.

Als je meer wilt weten over onze betalingsmogelijkheden in termijnen of als je hier gebruik van wilt maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen bij het plannen van je rijlessen op een manier die voor jou het meest geschikt is.

Hoe en waarom machtig ik de rijschool?

Waarom rijschool Butterhuizen machtigen CBR?
Om te zorgen dat het reserveren van een examen door een ons veilig en betrouwbaar gebeurt, moet je ons eerst machtigen. Met deze machtiging geef je ons toestemming om een examen voor jou te reserveren. Met een machtiging bescherm je je privacy.

Ons rijschoolnummer is 3099G8

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je kunt bij de gemeente waar je bent ingeschreven een afspraak maken.

Dit moet je meenemen bij de aanvraag: Een geldig legitimatiebewijs, pasfoto en een betaalmiddel.

Binnen 3 tot 5 werkdagen kun je je rijbewijs ophalen. Ook kun je versneld je rijbewijs aanvragen. De kosten zijn het dubbele, maar een dag na de aanvraag kun je je rijbewijs ophalen.

Hoe en waar vraag ik mijn gezondheidsverklaring aan?

Ga naar de website van het CBR: Bezoek de officiële website van het CBR: https://www.cbr.nl/nl

Inloggen op Mijn CBR: Log in op het Mijn CBR-portaal met jouw DigiD. Als je nog geen account hebt, kun je er een aanmaken op dezelfde website.

Gezondheidsverklaring aanvragen: Eenmaal ingelogd, zoek je naar de optie “Gezondheidsverklaring aanvragen” of “Mijn Gezondheidsverklaring”. Volg de instructies op het scherm om jouw gezondheidsverklaring aan te vragen.

Invullen van de vragenlijst: Je zult een vragenlijst moeten invullen over jouw gezondheid. Beantwoord de vragen eerlijk en volledig.

Betalen: Na het invullen van de vragenlijst dien je de kosten voor de gezondheidsverklaring te betalen. Dit kan online via iDEAL.

Verwerking: Zodra je de gezondheidsverklaring hebt ingediend en betaald, zal het CBR deze beoordelen en verwerken. Het kan enige tijd duren voordat je een reactie ontvangt, afhankelijk van de verwerkingssnelheid van het CBR.

Houd er rekening mee dat de gezondheidsverklaring nodig is voordat je een praktijkexamen kunt afleggen. Het is belangrijk om dit op tijd aan te vragen om vertragingen in het verkrijgen van je rijbewijs te voorkomen.

Krijg ik beschermende kleding en helm van de rijschool?

Ja, die krijg je te leen van de rijschool.

Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met lessen?

Je moet minstens 17 jaar oud zijn om met je motorrijbewijs te beginnen. Je begint dan op de lichtste categorie A1.

Wanneer mag ik een zwaardere motor besturen?

Voor 21-jarigen is het vanaf eind november 2017 mogelijk om examen te doen voor de categorie A.

Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt Code 80 op het rijbewijs.

Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Voor rijbewijshouders met Code 80 geldt dat de code vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als voor die tijd de leeftijd van 24 jaar wordt bereikt. Volgens RDW moeten motorrijders met een A2 rijbewijs nog steeds een getrapt examen doen voor het A-rijbewijs (zonder theorie en AVB).

Op welke categorieën mag ik lessen?

Vanaf eind november 2017 is het mogelijk deze trajecten van het motorrijbewijs te volgen:

Rijbewijs A1 (125cc, ofwel 11 kiloWatt)

Theorie-examen vanaf 17 jaar
Praktijkexamen vanaf 18 jaar

Rijbewijs A2 (tot 35 kiloWatt)

Theorie-examen vanaf 17 jaar
Praktijkexamen vanaf 20 jaar (Rijbewijshouder A1 hoeft alleen het getrapte examen te doen, dus geen AVB- en theorie-examen)

Rijbewijs A (onbeperkt vermogen)

Theorie vanaf 21 jaar. Als de kandidaat in het bezit is van A2 hoeft deze geen theorie-examen te doen.
Praktijkexamen vanaf 21 jaar. Is de rijbewijshouder nog geen 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag deze alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 tot het bereiken van de leeftijd van 24.

De code vervalt ook na tweejarig bezit van het rijbewijs. Kandidaten onder de 24 jaar krijgen de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs.

Rijbewijshouders A2 moeten een getrapt praktijkexamen doen(geen AVB, en theorie) voor het A-rijbewijs

Ik heb geen autorijbewijs mag ik dan motorrijles volgen?

Ja, het is mogelijk om motorrijlessen te volgen zonder in het bezit te zijn van een autorijbewijs. Voor het behalen van het motorrijbewijs (rijbewijs A) is het echter noodzakelijk om eerst het motortheorie-examen met succes af te leggen voordat je praktijklessen kunt volgen.

Waar reserveer ik mijn theorie-examen?

Je kunt via www.cbr.nl je theorie-examen reserveren. Wel moet je inloggen met je DigiD.

Wat kost een theorie-examen?

Voor de actuele kosten ga je naar www.cbr.nl

Hoelang is mijn theorie geldig?

Je theorie is 18 maanden geldig.

Hoe bereid ik mijn theorie voor?

Studieboeken en online leermiddelen:
Gebruik, om je optimaal voor te bereiden de leermiddelen van Veka Best die specifiek zijn gericht op het auto theorie-examen.

Oefenexamens: Maak zoveel mogelijk oefenexamens. Dit helpt je niet alleen bij het leren van de theorie, maar ook bij het wennen aan de vraagstelling en de tijdsdruk van het echte cbr examen.

Theoriecursus: Overweeg onze effectieve theoriecursus te volgen om de stof beter te begrijpen.

Regelmatig leren: Plan regelmatig studietijd in gedurende een langere periode in plaats van alles in één keer te leren. Herhaling en consistentie zijn belangrijk voor het onthouden van de theorie.

Verkeersborden en regels: Besteed speciale aandacht aan verkeersborden, voorrangssituaties, snelheidslimieten en andere verkeersregels. Deze vormen een essentieel onderdeel van het examen.

Het is raadzaam om je theorie-examen ruim van tevoren te plannen, zodat je voldoende tijd hebt om te bestuderen en je comfortabel te voelen met de theorie voordat je het examen aflegt.

Zijn de kosten inclusief BTW?

Ja, alle prijzen zijn inclusief 21% BTW met uitzondering van het CBR examenbedrag.

Let op!

Let op!

Je legitimatie moet geldig en origineel zijn, anders mag je geen examen afnemen!

zo gaat je theorie-examen bij het CBR

Belangrijk!

Belangrijk!

Je theorie-examen moet jezelf reserveren. Via www.cbr.nl

Zo gaat het praktijkexamen bij het CBR

Ontmoet de examinator

Dit heb je nodig op de dag van je AVB-examen

Dit heb je nodig op de dag van je AVB-examen

Een geldig ID en geldig rijbewijs B.
Let op! Als je geen rijbewijs B hebt dan moet je in het bezit zijn van een motor theorie certificaat.

Duizenden beoordelingen 9,6

Kortom

Ben jij op zoek naar een motorrijschool in Tuitjenhorn?
Een rijschool in Tuitjenhorn met een hoog slagingspercentage en die hoogwaardige lessen biedt? Dan is Motorrijschool Butterhuizen precies wat je zoekt!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!