Alle video's
Geen video ingesteld!

Praktijkdagje bij rijschool Butterhuizen!

Alle video's
Geen video ingesteld!

Uitleg voorbereiding praktijkdag

Alle video's
Geen video ingesteld!

Bromfiets controle BRAVO

Voordat je op de bromfiets stapt zijn er een aantal punten die je dient te controleren voor je eigen veiligheid. Het ezelsbruggetje hiervoor is BRAVO. Elke letter staat voor een punt van je bromfiets welke je dient te controleren.

BRAVO controlepunten:
Banden:
Je banden mogen niet beschadigd zijn. Er is voor bromfietsbanden geen minimale profieldiepte wettelijk voorgeschreven. Wel is bepaald dat over de hele omtrek en breedte van het loopvlak profilering aanwezig dient te zijn voor de waterafvoer. Tenminste 1 mm profiel is een veilige marge.

Controleer regelmatig de bandenspanning. Voor een veilige wegligging. En brandstof verbruik. Wat deze dient te zijn vind je in het handboek van je bromfiets. Verder dient het ventieldopje aanwezig te zijn. Deze zorgt ervoor dat er geen vuil in je ventiel kan komen.

Remmen:
Controleer je remmen regelmatig nooit onder het rijden, maar als je stilstaat. Beide remmen moeten onafhankelijk van elkaar werken. Rem voor 75% met je voorrem (zit rechts) en de rest met je achterrem.

Controleer de remdruk en remvloeistof. (Kijk glaasje bij je voorrem)
De remkracht van een voorrem (schijfrem) is groter dan de achterrem (trommelrem) en je mag je remmen niet naar het handvat kunnen knijpen. En controleer je remlicht regekmatig.

Accu:
Controleer of de accu vast zit, de accu-polen schoon zijn en er voldoende accuzuur in de accu zit. Mocht de accu leeg zijn dan kun je de Kickstarter gebruiken. Indien aanwezig.
Bij lange stilstand van de scooter de accu op de druppelaar zetten.

Verlichting of vloeistof:
Controleer of je verlichting goed werkt.
Controleer vloeistoffen, olie, brandstof, remvloeistof.

Olie:
Controleer of er voldoende olie in je motorblok zit. Oliepeil checken met oliepeil stokje. Vul dit indien nodig bij.
Controleren met koude motor. En de scooter moet recht staan.

Hier kan je vragen over krijgen voor je examen.

Alle video's
Geen video ingesteld!

Zo gaat het bromfiets praktijk-examen bij het CBR