Wil jij graag je scooterrijbewijs halen? Dan vraag je je waarschijnlijk af: wat kost een scooterrijbewijs? Bij Rijschool Butterhuizen weten we als geen ander wat een bromfietsrijbewijs kost. We leggen je graag uit waar de kosten van jouw rijbewijs uit bestaan, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Lees snel verder en ontdek wat jouw rijbewijs kost!

De prijs van een rijbewijs bestaat uit diverse onderdelen, zoals:

 • Theorie examen (en/of cursus)
 • Rijlessen & praktijkexamen
 • Rijbewijs aanvragen

Gemiddeld kost het halen van een scooterrijbewijs € 350,- en 500,-

 

Theorie

Het theorie-examen voor de bromfiets heeft 50 vragen. Je moet minimaal 43 vragen goed hebben om te slagen voor je examen. We raden je aan de theoriecursus te volgen, want dan verhoog je jouw slagingskansen voor het scooter theorie-examen aanzienlijk!

 • Een standaard theorie examen bij het CBR kost €48,00
 • Een theorie-examen met extra tijd kost €61,00
 • Een cursusdag bromfietstheorie kost bij rijschool Butterhuizen €120,-

Lesmateriaal theorie

Voordat je theorie-examen doet, is het verstandig om theorie leermiddelen aan te schaffen. Zonder de juiste leermiddelen is de kans dat je slaagt namelijk erg klein. Een online theoriepakket voor het bromfiets theorie-examen kost €47,50.

Tip: Wij adviseren je scootertheorie op 15.5 jaar te gaan halen, zodat er op of rond je 16de verjaardag een praktijkdag door de rijschool gereserveerd kan worden.

Rijlessen & praktijkexamen

Ben je klaar om de vrijheid van het scooter rijden te omarmen? Een van de belangrijkste stappen op weg naar jouw scooteravontuur is het behalen van je scooterrijbewijs. Maar hoe ziet een typische scooterlesdag met examen er eigenlijk uit bij rijschool Butterhuizen?

De praktijkdag:

Na het behalen van je theorie-examen zal je praktijkdag gepland worden. Wij zullen je dan via de app uitnodigen om op de geplande examendatum/tijd aanwezig te zijn.

Op deze dag staan de praktijklessen gepland in het examengebied Alkmaar, gevolgd door het bromfiets-examen.

De dag zal er als volgt uitzien: Je zal beginnen op de tijd die in de app aangegeven staat en waar je mogelijk met nog 1, 2 of 3 andere leerlingen de praktijkdag start.

Je lest in totaal 4 uur, met 2 pauzes van ongeveer 10 minuten.
Na deze 4 uur zullen de examens plaatsvinden bij het CBR in Alkmaar.
Nadat alle leerlingen het examen gehad hebben rijden we gezamenlijk terug.

Beetje onzeker?

Weet je van jezelf dat je niet beschikt over voldoende zelfvertrouwen of concentratie of vind je het gewoon allemaal wel heel erg spannend om in een groepje met 1 of 2 andere leerlingen de praktijkdag te volgen, dan bieden wij de keuze om privéles te volgen. De meerprijs bedraagt € 30.00,- per uur

Kosten praktijkdag & examen

Na je rijlessen, ga je goed voorbereid naar het praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen rijdt een examinator van het CBR achter je aan en beoordeelt of jij klaar bent om alleen de weg op te gaan.

 • Een praktijkdag inclusief examen voor scooter kost €365,-.
 • Een praktijkdag inclusief examen en Theorie Toppers voor scooter kost €390,-.

Let op: De rijschool vraagt voor jou het praktijkexamen aan, dus vergeet niet jouw rijschool te machtigen zodat zij een examen kunnen aanvragen.

Kosten herexamen

Het kan onverhoopt toch voorkomen dat je een herexamen moet doen. Een herexamen voor een scooterrijbewijs kost €200,-.

In de meeste gevallen wordt geadviseerd om ook twee lessen voorafgaand aan je herexamen te volgen. De losse lesprijs bedraagt €55,- per les.

Rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen? Gefeliciteerd! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. De prijs van een rijbewijs verschilt per gemeente. Omdat we bij Butterhuizen ruime ervaring hebben als rijschool in Heerhugowaard en natuurlijk als rijschool in Alkmaar, weten we als geen ander wat het aanvragen van een rijbewijs kost bij de verschillende gemeenten in de kop van Noord-Holland. Bekijk hieronder de kosten van een rijbewijs aanvragen in jouw gemeente.

Kosten rijbewijs aanvragen in:

 • Dijk en Waard: €51,10
 • Alkmaar: €51,11
 • Schagen: €51,10
 • Hollands Kroon: €51,11
 • Den Helder:€51,10
 • Koggenland: €51,10
 • Opmeer: €51,10
 • Bergen: €48,15
 • Castricum: €51,10

Kortom: het aanvragen van jouw rijbewijs in de kop van Noord-Holland kost in 2024 bij de meeste gemeenten €51,10.

Spoedaanvraag

Heb je jouw scooterrijbewijs heel snel nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen bij de gemeente waar jij woont. Je hebt je rijbewijs dan in veel gevallen al de volgende dag in huis. Voor een spoedaanvraag voor het rijbewijs berekenen de meeste gemeenten een toeslag van zo’n €35,- tot €40,- euro boven op de normale prijs.

De kosten van een scooterrijbewijs in een handig overzicht

Nu je weet wat een scooterrijbewijs kost, vind je hieronder nog een handig overzicht van de verschillende kosten van het halen van je rijbewijs bij Rijschool Butterhuizen. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Wel zo fijn.

Jouw scooterrijbewijs in 1 dag!

Ben je klaar om jouw scooterrijbewijs te halen? Bij Rijschool Butterhuizen kun je in 1 dag je rijbewijs halen. En vergeet niet dat je bij inschrijving 50% korting krijgt op een online Theorie Toppers pakket, zodat je zeker weet dat jij snel slaagt voor je theorie-examen. Wacht niet langer en schrijf je snel in!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!