Wil jij graag je rijbewijs halen? Dan vraag je je waarschijnlijk af: wat kost een autorijbewijs? Bij Rijschool Butterhuizen weten we als geen ander wat een autorijbewijs kost. We leggen je graag uit waar de kosten van jouw rijbewijs uit bestaan, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Lees snel verder en ontdek wat jouw rijbewijs kost!

De prijs van een rijbewijs bestaat uit diverse onderdelen, zoals:

 • Rijlessen
 • Theorie examen (en cursus)
 • Tussentijdse toets
 • Praktijkexamen
 • Rijbewijs aanvragen

Gemiddeld kost het halen van een autorijbewijs €3.125 (Volgens onderzoek van het CBR).

Rijlessen

Veruit het grootste deel van de kosten van jouw rijbewijs zijn opgebouwd uit lesuren. Deze lesuren heb je nodig om uiteindelijk goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen.

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt kan sterk variëren. De één heeft meer aanleg en is na 30 lessen klaar voor het praktijk examen. De ander heeft wat meer oefening nodig. Gemiddeld duurt het halen van een rijbewijs 41,5 lesuren. Bij rijschool Butterhuizen is een lesuur in de auto gelijk aan 50 minuten.

 • Een losse autorijles kost €53,-
 • Een pakketprijs autorijles kost €52,-

Duurt het bij jou wat langer of heb je last van faalangst? Geen zorgen: bij rijschool Butterhuizen hebben we professionele, geduldige instructeurs die voor jou de tijd nemen. We bieden zelfs speciale faalangst lessen. Omgaan met je faalangst wordt zo een fluitje van een cent. Zo weet je zeker dat je onbezorgd slaagt voor jouw rijbewijs.

Theorie

Auto theorie bestaat uit 2 onderdelen: het theorie-examen en optioneel een auto theoriecursus. We raden je aan de theoriecursus te volgen, want dan verhoog je jouw slagingskansen voor het auto theorie-examen aanzienlijk!

 • Een standaard theorie examen bij het CBR kost €48,00
 • Een theorie-examen met extra tijd kost €61,00
 • Een cursusdag autotheorie kost bij rijschool Butterhuizen €120,-

Lesmateriaal theorie

Voordat je theorie-examen doet, is het verstandig om theorie leermiddelen aan te schaffen. Zonder de juiste leermiddelen is de kans dat je slaagt namelijk erg klein. Een online theoriepakket voor het auto theorie-examen kost €47,50.

Tip: Wij adviseren je autotheorie tijdig te halen, anders loop je het risico dat je meer praktijklessen nodig hebt!

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een voorbereiding op het praktijkexamen, waarin jij laat zien speciale verrichtingen te beheersen. Denk aan fileparkeren, keren op een kruispunt en de hellingproef. Haal je je tussentijdse toets? Dan hoef je deze verrichtingen tijdens het praktijkexamen niet meer te doen en kun je je vol concentreren op een mooie rit.

De tussentijdse toets is niet verplicht voor het halen van je rijbewijs, maar we raden je aan om het wel te doen. Je verhoogt jouw slagingskansen voor het praktijkexamen namelijk aanzienlijk.

Praktijkexamen

Na je rijlessen, tussentijdse toets en theorie-examen ga je goed voorbereid naar het praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen rijdt een examinator van het CBR mee en beoordeelt of jij klaar bent om alleen de weg op te gaan.

 • Een standaard praktijkexamen voor auto kost €295,-.
 • Een speciaal faalangstexamen kost €373,-

Let op: De rijschool vraagt voor jou het praktijkexamen én de tussentijdse toets aan, dus vergeet niet jouw rijschool te machtigen zodat zij een toets of examen kunnen aanvragen.

Kosten herexamen

Het kan onverhoopt toch voorkomen dat je een herexamen moet doen. Een herexamen voor een autorijbewijs kost net zoveel als een normaal praktijkexamen, namelijk €295,-.

Rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd voor je theorie- en praktijkexamen? Gefeliciteerd! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. De prijs van een rijbewijs verschilt per gemeente. Omdat we bij Butterhuizen ruime ervaring hebben als rijschool in Heerhugowaard en natuurlijk als rijschool in Alkmaar, weten we als geen ander wat het aanvragen van een rijbewijs kost bij de verschillende gemeenten in de kop van Noord-Holland. Bekijk hieronder de kosten van een rijbewijs aanvragen in jouw gemeente.

Kosten rijbewijs aanvragen in:

 • Dijk en Waard: €51,10
 • Alkmaar: €51,11
 • Schagen: €51,10
 • Hollands Kroon: €51,11
 • Den Helder:€51,10
 • Koggenland: €51,10
 • Opmeer: €51,10
 • Bergen: €48,15
 • Castricum: €51,10

Kortom: het aanvragen van jouw rijbewijs in de kop van Noord-Holland kost in 2024 bij de meeste gemeenten €51,10.

Spoedaanvraag

Heb je jouw rijbewijs heel snel nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen bij de gemeente waar jij woont. Je hebt je rijbewijs dan in veel gevallen al de volgende dag in huis. Voor een spoedaanvraag voor het rijbewijs berekenen de meeste gemeenten een toeslag van zo’n €35,- tot €40,- euro boven op de normale prijs.

De kosten van een autorijbewijs in een handig overzicht

Nu je weet wat een rijbewijs kost, vind je hieronder nog een handig overzicht van de verschillende kosten van het halen van je rijbewijs bij Rijschool Butterhuizen. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Wel zo fijn.

Jouw rijbewijs: nu met gratis proefles*

Ben je klaar om jouw rijbewijs te halen? Bij Rijschool Butterhuizen krijg je een gratis proefles, zodat je zeker weet dat jij de perfecte rijschool kiest. Wacht niet langer en vraag snel jouw gratis proefles* aan!

 

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!