Onze aanpak begint meestal met een intake van twee uur, waarbij we je vaardigheden beoordelen in het rijden met een aanhanger. Indien nodig kan pakket 1 worden uitgebreid met losse lessen als je wat meer moeite hebt. Na de intake bespreken we gezamenlijk een geschikte datum voor het examen. Hierdoor heb je de vrijheid om zelf een dag te kiezen die het beste bij jou past om het examen af te leggen.
Voor het behalen van het rijbewijs E achter B is het doorgaans vereist om opnieuw je theorie-examen af te leggen, op voorwaarde dat je al in het bezit bent van een geldig autorijbewijs.
Het rijbewijs B vormt de theoretische basis voor het rijden met een aanhangwagen.
Met een regulier B rijbewijs in Nederland mag je een aanhangwagen trekken met een maximaal toegestaan gewicht (massa leeg voertuig + laadvermogen) van maximaal 750 kilogram.
Is de aanhanger zwaarder dan 750 kilogram (leeggewicht + lading), dan zijn er twee opties:
Je mag een zwaardere aanhanger trekken als de totale massa van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 3.500 kilogram (mits de auto dit gewicht mag trekken en de combinatie voldoet aan de regels van het trekkende voertuig).
Je dient een aanvullend rijbewijs (E achter B) te behalen als je een zwaardere aanhanger wilt trekken dan toegestaan is met alleen het B rijbewijs.
Dit geldt voor aanhangers met een gewicht boven de 750 kilogram, waarbij de totale massa van de auto en aanhanger meer bedraagt dan 3.500 kilogram.
Het is altijd raadzaam om de specifieke regelgeving te controleren, omdat deze kan variëren afhankelijk van het land en eventuele recente wetswijzigingen.
Het E achter B-examen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) bestaat uit een praktijkgedeelte waarin je je rijvaardigheid demonstreert met een auto en een aanhanger.
Tijdens dit examen worden verschillende vaardigheden getoetst, zoals het veilig aankoppelen van de aanhanger, het uitvoeren van bijzondere manoeuvres, het rijden op verschillende wegtypen, en het nemen van verkeersbeslissingen.
Het examen begint meestal met een controle van de papieren van de auto en de aanhanger, gevolgd door een technische controle van het voertuig. Daarna voer je onder toezicht van de examinator diverse rijopdrachten uit, zoals achteruitrijden, parkeren, inhalen en invoegen. Hierbij let de examinator op je voertuigbeheersing, verkeersinzicht, en veiligheid.
Om het E achter B-examen te behalen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het volgen van rijlessen gericht op het rijden met een aanhanger en het beheersen van de specifieke manoeuvres is essentieel. Na het examen krijg je direct te horen of je geslaagd bent.
Het is raadzaam om vooraf de meest recente informatie en vereisten met betrekking tot het E achter B-examen bij het CBR te raadplegen, aangezien procedures en regelgeving kunnen veranderen.
Bij aankomst in het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator.
Deze legt uit hoe het examen zal verlopen en stelt enkele vragen over de kentekenbewijzen van zowel de auto als de aanhanger.
Op de parkeerplaats wordt vervolgens een oogtest afgenomen, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
Hierna vraagt de examinator je om verschillende voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto, gevolgd door het aankoppelen van de aanhanger.
Tijdens de rit houdt de examinator toezicht op verschillende aspecten, waaronder je controle over de combinatie van auto en aanhanger, je kijkgedrag, het correct verlenen van voorrang en het respecteren van medeweggebruikers.
Hij beoordeelt je op tien specifieke examenonderdelen, zoals het invoegen en uitvoegen, je gedrag op kruispunten, en je uitvoering van twee bijzondere manoeuvres: het keren van de combinatie door een straat of uitrit en het achteruitrijden van de combinatie over een afstand.
Ja, tijdens het examen is het toegestaan om fouten te maken. Het is niet vereist om foutloos te zijn. Het belangrijkste is dat je over het algemeen veilig en verantwoordelijk rijdt, rekening houdend met andere weggebruikers en de verkeerssituaties.
De examinator beoordeelt je algemene rijgedrag en kijkt naar hoe je omgaat met verschillende verkeerssituaties om te bepalen of je bekwaam genoeg bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Direct na afloop van het examen deelt de examinator in het examencentrum de uitslag mee. Bij een geslaagd resultaat worden de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register.
Vervolgens kun je, met een pasfoto, legitimatie en het benodigde bedrag naar het gemeentehuis in je woonplaats gaan om je nieuwe rijbewijs aan te vragen. Dit nieuwe rijbewijs zal de uitbreiding met de vermelding ‘E geldig bij B’ bevatten.
Voor de BE rijopleiding hebben wij een samenwerkingsverband met een goede collega die al jaren de rijopleiding voor de aanhanger voor ons verzorgt. Zij behalen een prachtig slagingspercentage van 75% tot 80%, waar wij bijzonder trots op zijn!