Voel je vrij om een lespakket te kiezen die bij je past

Na de proefles werk je samen met je vaste instructeur om een lespakket samen te stellen. Hierbij worden jouw specifieke behoeften en vaardigheden in overweging genomen. Dit op maat gemaakte plan zorgt ervoor dat je gericht en effectief leert, waardoor je optimaal voorbereid wordt op het behalen van je motorrijbewijs.

Onze lespakketten

Vraag & Antwoord

Wat kan ik verwachten tijdens de proefles?

Kennismaking: Een ontmoeting met jouw instructeur, waarbij je de kans krijgt om vragen te stellen en eventuele bezorgheden te bespreken.

Kennis maken met het voertuig: Je leert de basisfuncties kennen. Dit omvat onder andere de bediening van de motor, zoals gas geven, remmen, sturen en andere belangrijke elementen.

Feedback en evaluatie: Na de les ontvang je feedback over jouw prestaties. Sterke punten worden benadrukt en er wordt aangegeven aan welke aspecten nog gewerkt kan worden.

Informatie en vervolgstappen: Je krijgt informatie over onze rijles app, lesmethoden, lespakketten en hoe het volgen van verdere rijlessen eruit zal zien.

Hoelang duurt een rijles?

Bij ons duurt een losse rijles 50 minuten.

Kan je ook in de avond en weekend rijles volgen?

Ja dat kan, maar houd er wel rekening mee dat in het weekend en tijdens avonden er vaak een hogere vraag is naar rijlessen, maar een beperktere beschikbaarheid van instructeurs. Dit kan resulteren in beperktere tijden voor lessen.

Wanneer mag ik een zwaardere motor besturen?

Voor 21-jarigen is het vanaf eind november 2017 mogelijk om examen te doen voor de categorie A.

Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt Code 80 op het rijbewijs.

Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Voor rijbewijshouders met Code 80 geldt dat de code vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als voor die tijd de leeftijd van 24 jaar wordt bereikt. Volgens RDW moeten motorrijders met een A2 rijbewijs nog steeds een getrapt examen doen voor het A-rijbewijs (zonder theorie en AVB).

Ik heb geen autorijbewijs mag ik dan motorrijles volgen?

Ja, het is mogelijk om motorrijlessen te volgen zonder in het bezit te zijn van een autorijbewijs. Voor het behalen van het motorrijbewijs (rijbewijs A) is het echter noodzakelijk om eerst het motortheorie-examen met succes af te leggen voordat je praktijklessen kunt volgen.

Op welke categorieën mag ik lessen?

Vanaf eind november 2017 is het mogelijk deze trajecten van het motorrijbewijs te volgen:

Rijbewijs A1 (125cc, ofwel 11 kiloWatt)

Theorie-examen vanaf 17 jaar
Praktijkexamen vanaf 18 jaar

Rijbewijs A2 (tot 35 kiloWatt)

Theorie-examen vanaf 17 jaar
Praktijkexamen vanaf 20 jaar (Rijbewijshouder A1 hoeft alleen het getrapte examen te doen, dus geen AVB- en theorie-examen)

Rijbewijs A (onbeperkt vermogen)

Theorie vanaf 21 jaar. Als de kandidaat in het bezit is van A2 hoeft deze geen theorie-examen te doen.
Praktijkexamen vanaf 21 jaar. Is de rijbewijshouder nog geen 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag deze alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 tot het bereiken van de leeftijd van 24.

De code vervalt ook na tweejarig bezit van het rijbewijs. Kandidaten onder de 24 jaar krijgen de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs.

Rijbewijshouders A2 moeten een getrapt praktijkexamen doen(geen AVB, en theorie) voor het A-rijbewijs

Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met lessen?

Je moet minstens 17 jaar oud zijn om met je motorrijbewijs te beginnen. Je begint dan op de lichtste categorie A1.

Krijg ik beschermende kleding en helm van de rijschool?

Ja, die krijg je te leen van de rijschool.

Op welke motor krijg ik les?

De nieuwste Kawasaki Z650.

Heb ik mijn theorie nodig om met motorrijles te beginnen?

Nee, op voorwaarde dat je al in het bezit bent van een autorijbewijs, heb je momenteel geen theoriecertificaat nodig om met motorrijlessen te beginnen. Het is echter essentieel dat je vóór het afleggen van het tweede praktijkexamen (AVD) je motortheoriecertificaat behaalt.

Mag ik in een spijker broek afrijden op de motor?

Bron CBR.

Voor de uitrusting (helm, schoeisel, handschoenen en kleding) geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen en/of rekening houdende met de heersende, dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat.

Voor motorexamens en -toetsen heb je daarom de volgende uitrusting aan:

  • een goedgekeurde (ECE-keurmerk) en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen;
    stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
  • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
  • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval wordt toegelaten als deze aangepast is aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden en:

  1. speciaal bedoeld is voor motorrijders;
  2. voorzien is van knie-, heup-, elleboog- en schouderprotectoren; én
  3. CE gecertificeerd is.

Voldoet de kleding niet (geheel) aan deze drie eisen, dan moet op het eerste gezicht aannemelijk zijn dat de kleding onder de te verwachten (weers)omstandigheden voldoende bescherming kan bieden bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat, of schakel- en rempedaal) zodat niet direct letsel ontstaat. Het CBR kan geen garanties afgeven ten aanzien van deze bescherming. De kandidaat aanvaardt zelf de risico’s van het niet voldoen aan de eisen.

De examinator controleert en bepaalt of je de juiste uitrusting aan hebt om aan het praktijkexamen motor deel te nemen.

Een aantal voorbeelden van niet toegestane uitrusting zijn:

  • Onvoldoende warme kleding bij kou (op basis van de gevoelstemperatuur);
  • Een motorhelm met een zichtbare breuk in de helm of wanneer een helm te groot is en voor de ogen zakt;
  • Schoeisel van stof, met een uitrekbare band of met onvoldoende bescherming rondom de enkel (zoals Chelsea boots of allstars);
  • Een spijkerbroek zonder slijtvast materiaal (zoals kevlar, Cordura of Twaron).

Daarnaast adviseren we om kleding te dragen met retroreflecterende eigenschappen of andere kenmerken die de zichtbaarheid in het verkeer vergroten én om gehoorbescherming te dragen.

Mag ik zonder theorie rijles volgen?

Ja dat mag, maar het is van groot belang om te beginnen met je theorie voordat je aan je praktijklessen begint. Dit heeft te maken met de lange wachttijden voor praktijkexamens bij het CBR.

Natuurlijk is het ook van belang voor een succesvolle voorbereiding op je rijlessen.

Het CBR heeft vaak lange wachttijden voor praktijkexamens. Als je al je theorie hebt behaald, kun je sneller een praktijkexamen plannen zodra je klaar bent. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je op een efficiënte manier je rijbewijs kunt behalen.

Hoelang is mijn theorie geldig?

Je theorie is 18 maanden geldig.

Hebben jullie wachttijden?

Nee wij hebben meestal geen wachttijden.
Maar tijdens bepaalde seizoenen of periodes, zoals de zomer of voorafgaand aan examenperiodes, kan de vraag naar rijlessen sterk toenemen, waardoor er korte wachttijden kunnen ontstaan.

Kan je ook in termijnen betalen?

Dat kan, en begrijpen dat het behalen van je rijbewijs een belangrijke stap is, maar dat dit ook kosten met zich meebrengt. Daarom bieden we de mogelijkheid om je lespakket in 2 termijnen te betalen, zodat je de kosten kunt spreiden en beter kunt budgetteren.

Als je meer wilt weten over onze betalingsmogelijkheden in termijnen of als je hier gebruik van wilt maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen bij het plannen van je rijlessen op een manier die voor jou het meest geschikt is.

Hoe en waarom machtig ik de rijschool?

Waarom rijschool Butterhuizen machtigen CBR?
Om te zorgen dat het reserveren van een examen door een ons veilig en betrouwbaar gebeurt, moet je ons eerst machtigen. Met deze machtiging geef je ons toestemming om een examen voor jou te reserveren. Met een machtiging bescherm je je privacy.

Ons rijschoolnummer is 3099G8

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je kunt bij de gemeente waar je bent ingeschreven een afspraak maken.

Dit moet je meenemen bij de aanvraag: Een geldig legitimatiebewijs, pasfoto en een betaalmiddel.

Binnen 3 tot 5 werkdagen kun je je rijbewijs ophalen. Ook kun je versneld je rijbewijs aanvragen. De kosten zijn het dubbele, maar een dag na de aanvraag kun je je rijbewijs ophalen.

Hoe en waar vraag ik mijn gezondheidsverklaring aan?

Ga naar de website van het CBR: Bezoek de officiële website van het CBR.

Inloggen op Mijn CBR: Log in op het Mijn CBR-portaal met jouw DigiD. Als je nog geen account hebt, kun je er een aanmaken op dezelfde website.

Gezondheidsverklaring aanvragen: Eenmaal ingelogd, zoek je naar de optie “Gezondheidsverklaring aanvragen” of “Mijn Gezondheidsverklaring”. Volg de instructies op het scherm om jouw gezondheidsverklaring aan te vragen.

Invullen van de vragenlijst: Je zult een vragenlijst moeten invullen over jouw gezondheid. Beantwoord de vragen eerlijk en volledig.

Betalen: Na het invullen van de vragenlijst dien je de kosten voor de gezondheidsverklaring te betalen. Dit kan online via iDEAL.

Verwerking: Zodra je de gezondheidsverklaring hebt ingediend en betaald, zal het CBR deze beoordelen en verwerken. Het kan enige tijd duren voordat je een reactie ontvangt, afhankelijk van de verwerkingssnelheid van het CBR.

Houd er rekening mee dat de gezondheidsverklaring nodig is voordat je een praktijkexamen kunt afleggen. Het is belangrijk om dit op tijd aan te vragen om vertragingen in het verkrijgen van je rijbewijs te voorkomen.

Zijn de kosten inclusief BTW?

Ja, alle prijzen zijn inclusief 21% BTW met uitzondering van het CBR examenbedrag.

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!

Over Rijschool Butterhuizen

Al meer dan 20 jaar een begrip! Rijlessen in Heerhugowaard, Alkmaar en omliggende gebieden.

Bij ons geven alleen ervaren, rustige, gezellige en (faalangst) gekwalificeerde instructeurs rijles.

Meer dan 10.000 succesvolle leerlingen gingen je voor en beoordeelden ons met een indrukwekkende score van 9.6/10.

Check onze socials!